Legume

# legume bulboase #cultivare legume #usturoi #praz #ceapa #legume

Cultivarea legumelor bulboase, ceapa, praz, usturoi

Indiferent de marimea unei gradini de legume, suntem convinsi ca din aceasta nu vor lipsi legumele bulboase.

Legumele bulboase sunt un grup de plante care se cultiva foarte simplu, fiind legumele cel mai putin pretentiose in ceea ce priveste temperatura, lumina, umiditatea sau tehnologia. In grupa legumelor bulboase, cele mai renumite si cultivate sunt: ceapa, prazul si usturoiul. Aceste legume, dupa cum le spune si numele, au ca parte comestibila – bulbul, dar si frunzele sau partile aeriene. Despre valoarea lor alimentara putem spune ca este extrem de bogata in glucide, proteine, saruri minerale si uleiuri eterice care le imprima un gust placut si un miros specific, fiind folosite cu succes atat in industria alimentara cat si in industria farmaceutica.

Pe langa valoarea lor alimentara, legumele bulboase au si un rol bactericid si dezinfectant, putand fi utilizate si in tratarea unor boli precum cele de plamani, reumatism, rahitism sau arteroscleroza.

Cum se pregateste pamantul pentru cultura legumelor bulboase

Pregatirea terenului destinat cultivarii legumelor bulboase incepe inca de toamna. Este un proces destul de migalos si consta in: distrugerea resturilor vegetale ramase din culturii anterioare, urmata apoi de fertilizarea cu ingrasaminte fosfatice si potasice, iar mai apoi sapatul, pana la adancimea de 28-30 cm. In cazul in care se doreste semanarea acestora toamna, executia acestor lucrari se face in asa fel incat, in momentul veniri inghetului, plantele sa fie bine inradacinate si sa aiba 4-6 frunze.

Indiferent de momentul in care se doreste a se face plantarea, terenul se marunteste si de modeleaza in straturi. Daca se doreste cultivarea cepei, aceasta se va putea face prin semanat, prin intermediul arpagicului sau prin rasad. Daca se doreste cultivarea usturoiului se cultiva numai cu ajutorul bulbilor (cateilor), iar in cazul cultivarii prazului – aceasta se face prin plantarea de rasaduri si mai rar prin semanat direct.

In cazul in care se doreste plantarea din toamna a cepei pentru bulbi, aceasta se va realiza cu arpagic de 7-14 mm diametru, iar in cazul plantarii de primavara, se va face cu arpagic de 14-20 mm diametru.

Indiferent de semintele dorite sau de rasadurile, acestea pot fi achizitionate din orice magazin online cu seminte de legume.

Factorii ce influenteaza cultivarea legumelor bulboase

Dupa cum spuneam mai sus, legumele bulboase sunt genul de legume ce sunt simplu de cultivat si cel mai putin pretentioase. Indiferent ca iti doresti cultivarea cepei sau cultivarea prazului, trebuie sa stii ca semintele incep sa germineze si bulbii sa vegeteze, inca de la temperaturi scazute de 2-3 grade.

Chiar daca se incepe germinarea si vegetarea de la temperaturi mici, totusi temperatura joaca un rol important in dezvoltarea bulbilor. Temperatura ideala de crestere si maturare a bulbilor se situeaza undeva intre 25-30 de grade. Insa, daca aceasta se afla sub 10 grade sau daca aceasta depaseste 30 de grade, legumele vor avea de suferit, nu se vor putea dezvolta normal sau chiar ar opri din dezvoltare bulbii.

Un factor foarte important in dezvoltarea legumelor este lumina. Cand vine vorba de aceasta, legumele bulboase au pretentii foarte ridicate. Si de ce anume? Ei bine, intensitatea luminii joaca un rol esential in dezvoltarea bulbilor. Fiind plante de zi lunga, bulbii au nevoie de 15-18 ore de lumina, dar in cazul zilelor scurte, acestia au nevoie de 10-12 ore de lumina redusa. Din aceasta cauza, daca semanatul sau plantatul se va face dupa data de 15 aprilie, formarea bulbilor va coincide cu perioada de zi scurta, iar bulbii nu se vor mai dezvolta cum trebuie.

Un alt factor ce trebuie luat in considerare este solul in care sunt cultivate legumele. Cele mai bune rezultate se obtin pe soluri usoare, permeabile, fertile si care nu formeaza crusta. In schimb, solurile grele, compacte si acide nu sunt indicate sub nici o forma cultivarii legumelor bulboase.

Cel mai putin important factor este umiditatea aerului. Fata de aceasta, legumele bulboase sunt mai putin pretentioase. In cazul in care umiditatea aerului este mai ridicata, exista riscul aparitiei diverselor boli, si in special a manei.

Calendarul culturilor de legume bulboase

Pentru a sti exact cand va trebui sa incepeti semanatul sau plantatul legumelor bulboase, va vom prezenta mai jos un mic tabel cu perioadele propice.

Cultura

Metoda de cultura

Perioada de semanat

Perioada de recoltare

Productia

(t/ha)

Ceapa comuna

Primavara – semanat direct

01-10.03

01 – 10.09

15 – 20

Primavara prin rasad

10-30.05

20.08 – 10.09

20 – 25

Primavara prin arpagic

01-10.03

01-20.09

15 – 20

Ceapa verde

Primavara prin bulbi mici

01-10.03

25.04 – 10.06

15 – 20

Toamna prin bulbi mici

20.09 – 10.11

10.04 – 10.06

15 – 20

Usturoiul

Primava

01-10.03

01.07 – 01.09

8 – 10

Toamna

10.10 – 10.11

01-30.07

8 – 10

Prazul

Primavara prin semanat direct

20.03 – 10.04

01.09 – 15.11

15 – 20

Vara prin rasad

20.05 – 20.06

20.10 – 20.11

15 – 20

 

Cum sa ai grija de culturile de legume bulboase

Dupa ce ati facut plantarile de legume bulboase, acestea vor trebui si ingrijite. Pentru a avea o cultura bogata de legume bulboase, nu uitati sa respectati urmatoarele lucruri, si anume:

  • rariti uniform plantele, in cazul in care le-ati semanat prea aproape;
  • nu uitati sa udati plantele;
  • in cazul in care doriti sa mai plantati seminte sau rasaduri deoarece, cele plantate sunt prea putine, incercati sa folositi aceleasi soiuri;
  • prasiti straturile de cel putin 2-3 ori, manual – pentru a distruge buruienile;
  • fertilizati solul, folosind ingrasaminte cu azot si potasiu;
  • nu uitati sa irigati straturile de culturi – in functie de umiditatea solului si de starea vegetativa a acestora;
  • nu uitati sa tratati culturile impotriva bolilor, folosind numai produse recomandate si avizate;

Stiind toti acesti factori, stiind exact care sunt perioadele propice semanatului, suntem siguri ca veti face alegerile cele mai bune, respectand in cele mai mici detalii fiecare informatie si sfat oferit. Nu uitati ca orice cultura trebuie ingrijita cu multa atentie si dedicare, si fiecare mic efort depus va va aduce o cultura frumoasa si bogata.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului