Legume

#utilizare #cereale #mei #plante de gradina #cultivare

Mei

Meiul (Panicum miliaceum) este o cereala paioasa din familia Gramineae (Poaceae). Spre deosebire de alte cereale, meiul este folosit in principal ca furaj.

Stramosul salbatic al meiului nu a fost indentificat. Nici zona in care a fost cultivat prima oara meiul nu este cunoscuta, dar in urma cu aproape 7.000 de ani, meiul era raspandit in Transcaucazia si China.

Meiul este cultivat in zilele noastre in cantitati importante in India, Rusia, Ucraina, Turcia si Orientul Mijlociu. Meiul este cultivat in Romania mai ales in sistem de cultura dubla sau succesiva.

Chiar daca are o valoare nutritionala redusa fata de alte cereale, meiul este cultivat datorita nevoilor foarte scazute de umiditate si datorita maturizarii rapide.

Ca furaj, meiul este folosit ca nutret pentru vite, iar in S.U.A. este cultivat mai ales pentru hrana pasarilor de companie. Meiul este folosit si in industria biocarburantilor, pentru extragerea etanolului.

Folosit multa vreme in alimentatia umana in Europa, meiul a fost inlocuit in Evul Mediu de culturile de cartofi si porumb, aduse din America de catre exploratorii europeni.


Aspect


Radacina meiului se dezvolta puternic pe orizontala, insa nu patrunde foarte adanc in sol. Tulpina paioasa, plina cu maduva, creste de obicei pana la o inaltime de 1 m.

Frunzele meiului sunt liniare si acoperite cu perisori pe fata superioara, la fel ca si tulpina.

Inflorescenta meiului este un panicul lung si rasfirat, iar fructul este o pseodocariopsa. Culoarea galbuie a semintelor de mei difera foarte putin intre semintele intregi si cele decorticate.


Cultivare


Meiul este pretentios cand vine vorba de temperatura mediului in care este cultivat, dar maturizarea lui este foarte rapida in conditiile propice. In functie de varietate, meiul se maturizeaza in maxim 90 de zile.

In Romania, meiul este cultivat in zonele de campie si colinare, dupa recoltarea cerealelor de toamna, a cartofilor timpurii sau a leguminoaselor anuale.

In primele zile dupa plantare, meiul este foarte expus atacului buruienilor, astfel ca se recomanda folosirea erbicidelor. Aceasta cereala nu necesita insa ingrasaminte cu fosfor si potasiu, deoarece extrage cele mai multe substante nutritive necesare din ingrasamintele aplicate culturilor premergatoare.


Utilizarea in bucatarie


Meiul este tot mai putin folosit in bucatarie. Este un aliment recomandat mai ales pentru cei care sufera de intoleranta la gluten. Semintele decorticate de mei pot fi folosite pentru fierturi si mamaliga, sau ca un desert de tipul " orez cu lapte ", in care poti adauga miere sau fructe uscate.


Utilizarea in medicina


Semintele de mei contin pana la 20% proteine, dar si vitaminele A si B, fier si magneziu, siliciu si fosfor. Acidul salicilic continut de mei il recomanda ca supliment alimentar pentru sanatatea parului si a unghiilor.

Meiul este folosit in medicina naturista chineza ca tratament pentru indigestie, ulcer stomacal si hiperaciditate. Aceasta cereala este recomandata si in alimentatia celor care sufera de anemie, iar compresele cu mei pot fi folosite pentru artroza si guta.



Sursa foto: Agroatlas.ru

[[//www.abc.net.au/reslib/201002/r509101_2741904.JPG]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare