Plante de gradina

#flori de gradina #panselute #petunii #flori #iris #flori luna mai

Cele mai indragite flori ale lunii mai

Luna mai, denumita in calendarul popular Florar, aduce cu ea o bogatie de culori si de miresme. In cea de-a treia luna de primavara, flori precum lalelele, panselutele si crinii iti pot decora atat gradina, cat si casa. Care sunt cateva dintre cele mai indragite flori ale lunii mai, afla in continuare!

1 Irisul

Irisul se numara printre cele mai frumoase flori de primavara. Infloreste in lunile mai-iunie, cand gradinile se umplu de flori colorate in nuante de violet. Irisul, denumit si stanjenel, este o planta erbacee, perena, cu flori sub forma de sabie, adunate in buchete de 4-6 exemplare. Chiar daca nu impresioneaza prin parfum, irisul ramane o floare speciala, apreciata, datorita aspectului si coloritul deosebit.

2 Laleaua

Daca lalelele apar la inceputul primaverii, luna mai marcheaza finalul perioadei in care te poti bucura de prezenta acestor flori in gradina. Laleaua este o planta perena, cu aspect variat, datorat multitudinii de specii existente (peste 100). Daca o cultivi in ghiveci, asigura-te ca nu ii oferi o cantitate prea mare de lumina dupa inflorire si ca o uzi cel putin o data la 7 zile.

3 Panseluta

Panselutele se numara printre cele mai raspandite flori in luna mai. Pot fi plantate cu succes atat in ghivece, cat si in gradina si impresioneaza datorita puzderiei de culori pe care o ofera florile lor. Panselutele prefera solurile acide sau neutre. Te vei bucura de florile lor din luna martie-aprilie pana in iunie-iulie. Panselutele au utilizari si in medicina naturista, fiind indicate in tratarea epilepsiei, astmului, bolilor de piele, eczemelor.

4 Sporul casei

Sporul casei (Impatiens) este o alta planta de care te poti bucura in luna mai. Florile sale delicate au un colorit variat, de la alb la roz, rosu aprins sau chiar mov. Sporul casei infloreste intreaga vara si se adapteaza foarte bine plantarii in ghivece, desi o poti insera si in gradina. Nu are nevoie de ingrijiri minutioase, insa nu ar strica sa o feresti de bataia directa a razelor soarelui, plasand-o in lumina indirecta.

5 Crinul

O floare cu un parfum incantator, crinul este una dintre bucuriile lunilor mai, iunie si iulie. Este o planta ierboasa, perena, cu flori mari in culori variate (in functie de specie, coloritul variaza de la alb la roz, lila, portocaliu, rosu, galben) si un parfum puternic, placut. In casa sau gradina, crinul nu ar trebui sa fie expus in bataia directa a soarelui. In plus, are nevoie de udari regulate, astfel incat pamantul sau sa fie in permanenta umed.

6 Petunia

Cu un colorit bogat si divers, petunia infrumuseteaza cu usurinta orice gradina si casa incepand cu luna mai. Ideal, planta ar trebui plasata in gradina, intr-o zona bine luminata, ferita de umiditatea in exces (cu toate acestea, udarile regulate sunt foarte importante). Indeparteaza florile ofilite pentru a permite dezvoltarea unora noi.

7 Galbenelele

Galbenelele sunt apreciate in special datorita proprietatilor lor medicinale, insa coloritul florilor nu trebuie nici el ignorat. Plante ale caror flori galben-portocalii constituie o prezenta binevenita in orice gradina sau casa, galbenelele infloresc in luna mai si rezista pana in luna septembrie.

Sursa foto: blogginghouseplants.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului