Plante de gradina

#seminte #plante gradina #seminte plante #recoltare seminte

Ponturi pentru recoltarea semintelor de la plantele din gradina ta

Ciclul complet al unei plante implica recoltarea semintelor. In loc sa achizitionezi semintele din magazinele de specialitate, incearca sa le colectezi de la plantele din propria ta gradina. Aceasta este o modalitate de a economisi si, totodata, o ocazie de a experimenta ciclul complet al existentei unei plante. Un alt avantaj al recoltarii semintelor din propria gradina il reprezinta faptul ca aceste seminte sunt deja adaptate la conditiile de crestere din solul respectiv.

Iata in continuare 3 ponturi pentru recoltarea semintelor din propria gradina:


1 Alegerea plantelor pentru seminte


Semintele trebuie colectate numai de la plantele viguroase, in perfecta stare de sanatate. In acest fel, nu exista riscul ca boala respectiva sa existe in seminte si sa fie transferata viitoarei generatii de plante. Pe langa plantele bolnave, se evita recoltarea semintelor de la plantele care au crescut greu.

Pentru recoltare, alege acele plante care au crescut intr-un mod satisfacator, care au inaltimea, vigurozitatea, aroma, culoarea dorita.

Alte plante de evitat pentru recoltarea semintelor sunt cele hibride. Acestea din urma se obtin prin incrucisarea a doua plante genetic diferite pentru a obtine un soi superior. Insa generatiile plantelor obtinute din semintele hibrizilor tind sa aiba aceleasi caracteristici ca cele ale plantelor initiale, de dinainte de incrucisare (plante cu polenizare libera). In alte cazuri, semintele hibrizilor sunt sterile si de aceea trebuie evitate.

Semintele colectate de la plante care se autopolenizeaza au mari sanse sa se prinda si sa faca plantele dorite.


2 Cand recoltezi semintele


Pentru recoltarea semintelor, alege o zi insorita si uscata. In cazul rosiilor, castravetilor si ardeilor, este recomandat ca acestea sa fie foarte bine coapte cand se colecteaza semintele.

Castravetii si dovleceii de vara pot fi lasati pe planta pana dupa primul inghet, dupa care se separa semintele de pulpa si se usuca semintele la temperatura camerei.

In cazul altor legume sau a florilor, asteapta pana cand semintele se usuca si aduna-le inainte sa se scuture. Semintele nu trebuie lasate nici prea mult sa stea pe plante inainte de recoltare.

Semintele florilor pot fi recoltate cand floarea s-a ofilit sau cand aceasta are un aspect pufos. Plantele cu pastai au seminte bune de colectat cand pastaia s-a uscat si a devenit maro. Colecteaza semintele fructelor cand fructul este copt in cea mai mare parte. Nu astepta prea mult pentru ca pasarile si animalele pot sa se hraneasca cu semintele unui fruct foarte bine copt.


3 Cum depozitezi semintele plantelor


Odata recoltate, semintele legumelor, fructelor si florilor se duc cat mai repede intr-un loc uscat. Intinde-le pe o suprafata plata, cu suficient loc intre ele, intr-un loc cald si uscat.

Dupa uscare, semintele se pot depozita in borcate sigilate sau alte recipiente cu capac. Nu amesteca semintele de la diverse varietati de plante. Eticheteaza recipientele pentru ca in primavara sa stii ce contine fiecare si de cand le pastrezi.

Este recomandat ca semintele recoltate sa fie folosite in urmatorul an pentru a obtine maximum de calitate. Procentul de germinatie scade in functie de conditiile de depozitare, tipul semintelor si calitatea acestora. Cele mai bune rezultate se obtin cand se colecteaza seminte in fiecare an din cele mai bune plante si se folosesc in urmatorul an.

Sursa foto: treehugger.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului