Separarea plantelor se face cel mai bine in sezonul de primavara. Dupa cativa ani de la plantare, plantele perene se dezvolta atat de mult, incat daca nu sunt separate risca sa se sufoce si sa moara. Incepe separarea plantelor, pentru a avea o gradina pitoreasca pentru tot restul anului.
 

Ce inseamna separarea plantelor


Separarea plantelor este un procedeu prin care se realizeaza o divizare la nivelul radacinilor. In acest fel, plantele vor creste mult mai armonios si vor inflori mai frumos.

In cazul in care nu se realizeaza un astfel de procedeu, planta se autosufoca si poate invada alte spatii cu flori. Separarea plantelor (divizarea) este cea mai rapida metoda de a inmulti plantele perene. In acelasi timp, este o metoda eficienta de a revitaliza o planta batrana si totodata de a tine sub control plantele care au o inmultire rapida.
 

Cand se realizeaza separarea plantelor


Primavara, cand natura revine la viata, este indicat sa separi plantele perene care au nevoie de acest procedeu. In functie de tipul plantei, unele separari se fac chiar si toamna, cum este cazul bujorului.

Este indicat sa realizezi separarea plantelor dimineata, cand soarele inca nu dogoreste. De asemenea, pentru o separare de calitate si care sa nu afecteze planta, poti realiza acest procedeu dupa ce planta a inflorit.
 

Cum se realizeaza separarea plantelor


Separarea plantelor se face la radacini, de aceea este bine ca acestea sa fie bine pregatite inaintea operatiunii. Cu cateva zile inainte de separare, uda bine solul, la radacini, pentru a permite hidratarea si hranirea plantei.

Inainte de a purcede la separare, este recomandat sa ai deja pregatite alte gropi, intrucat planta nu va rezista mult timp dupa ce va fi scoasa din pamant. Gropile noi ar trebui sa aiba aproximativ 6 centimetri, deoarece radacinile sunt deja dezvoltate si ocupa spatiu.

Cu ajutorul unei sapaligi sau al unui harlet, sapa pamantul din jurul plantei, in asa fel incat sa poti scoate intreg grupul de radacini.

Alta metoda este sa folosesti 2 furci de separare mai ales pentru plantele cu radacini carnoase, de genul zorelelor. Infigi furcile in mijlocul plantei pana se unesc si tragi in sus.

Plaseaza pamantul cu planta de separat pe o masa ori intr-un spatiu care iti permite sa te desfasori. Separarea plantelor se poate face cu mana, prin tragere, in cazul celor care sunt mai mici si mai firave. Fiecare bucata trebuie sa aiba un mugure si ceva radacini.

In cazul radacinilor mai viguroase foloseste o ustensila de taiat. Divide plantele mai mari in 2-3 bucati. Fiecare bucata trebuie sa aiba cel putin 3 tulpini si un sistem ramificat de radacini.

In groapa originala, introdu una dintre plantele rezultate in urma separarii. Pe celelalte, le poti planta in gropile pregatite in prealabil.

Inainte de replantare , amesteca in pamant compost sau alte substante de fertilizare, care sa imbunatateasca textura pamantului. Dupa ce introduci planta, umple groapa cu pamanat afanat si preseaza usor solul, apoi uda-l bine.
 

  •   2012-03-15
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Galan

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii