Plante de gradina

#zambile #primavara #plante #flori #gradina

Zambila

Zambila este o planta bulboasa si este recunoacuta ca fiind o floare specifica primaverii. Aceasta este utilizata la productia parfumurilor datorita aromei sale placute si se regaseste intr-o varietate mare de nuante pastelate.  Cu foarte putin efort, te poti bucura si tu de prezenta zambilelor la tine in gradina sau chiar in ghiveci.


Cultivare


In primul rand, ai nevoie de cativa bulbi care sa se afla intr-o stare foarte buna. Acestia trebuie sa fie mari, solizi si lipsiti de miros neplacut ,  lovitori sau zone moi. Bulbii se planteaza in luna ianuarie,  intr-o zona cu mult soare, la 15 cm adancime si aproximativ 10 – 15 cm distanta unul de celalalt. Zambilele plantate in luna ianuarie vor inflori primavara. 


In momentul plantarii, solul trebuie sa fie uscat pentru ca altfel exista riscul ca bulbii sa putrezeasca.


In ceea ce priveste mentinerea zambilelor, tot ce trebuie sa faci este sa indepartezi florile moarte, pentru a stimula  o noua inflorire.


Udare


Bulbii de zambile au nevoie dun un sol fertil si usor umed, ceea ce inseamna ca in momentul in care vezi ca solul este uscat, trebuie sa aplici putina apa. Totusi, daca planta se afla in gradina, este foarte posibil sa isi ia apa si sa isi mentina umiditatea ideala datorita zapezii si a frigului, asa ca regula se aplica doar bulbilor din ghivecele tinute in casa.


Daca uzi excesiv planta, mai ales in perioada de repaus, bulbul mucegaieste sau putrezeste.


Temperatura si lumina


Zambilele au nevoie de lumina, insa nu este necesar sa fie plantate in lumina directa a soarelui. Daca plantezi bulbul intr-un ghiveci si vrei sa il tii in casa, este bine sa il asezi pe un birou sau o masa care se afla in zona ferestrei si nu fix langa aceasta.


Ca si temperatura, zambilele se dezvolta cel mai bine atunci cand au temperaturi mai mici de 10 grade celsius, temperatura greu de obtinut atunci cand doresti ca tii planta in interior.


boli si daunatori


In culturile de zambile cea mai frecventa dintre boli este putregaiul bulbilor si a radacinilor (xantomonas hyacinti). Totusi, se intampla destul de rar ca zambilele sa fie afectate de boli si daunatori, asa ca nu trebuie sa iti faci foarte multe griji in acest sens.


Daca totusi inainte de plantare observi acarieni sau larve de muste pe bulbi, introdu-i pe acestia in apa calda (aproximativ 45 de grade) timp de o ora inainte de plantare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului