Amenajarea gradinii

#alegere mobilier gradina #mobila gradina #gradina #mobilier gradina #intretinere mobilier gradina

Mobilier gradina – cum sa il alegi si cum sa-l ingrijesti corect pentru a te bucura multi ani de el

Tot mai multe persoane parasesc orasele pentru a se muta la curte. In acest fel se pot bucura de seri si weekenduri relaxante petrecute in propria curte. Daca si tu te-ai mutat recent la curte sau daca doresti reamenajarea acesteia, atunci, cu siguranta, esti in cautarea unui mobilier gradina.

 

Cand iti amenajezi locul de relaxare din curte trebuie sa stii ca este extrem de important sa alegi un mobilier gradina adaptat nevoilor tale. In plus, un alt lucru important este sa stii cum sa-l ingrijesti corect pentru a rezista cat mai mult, in timp.  

Cum alegi mobilier gradina

Cand alegi mobilier gradina, indiferent ca iti doresti un set mobilier gradina complet sau doar anumite piese de mobilier trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte. Iata care sunt acestea:

Spatiul de care dispui

In primul rand trebuie sa tii cont de spatiul de care dispui. La fel ca in cazul in care alegi mobila pentru interior, este important sa te asiguri ca nu cumperi un mobileir prea mare pentru terasa casei tale.

De asemenea, cand vine vorba de alegerea unui mobilier gradina este important sa tii cont si de spatiul de depozitare. In cazul unui spatiu de depozitare mic te poti indrepta sppre un mobilier de dimensiuni mai mici, sau a unuia cu elemente pliabile. De exemplu poti alege o masa si scaune gradina pliabile. Acestea vor ocupa putin spatiu in locul de depozitate, in timpul iernii.

Materialul din care este creat mobilierul de gradina

Un alt aspect esential, de care trebuie sa tii cont, este materialul din care este confectionat mobilierul de gradina. Acesta iti poate da multe indicii despre cat este de rezistent, dar si despre modul in care trebuie sa fie intretinut. Un mobilier de plastic va avea nevoie de alte ingrijiri spre deosebire de unul din lemn sau metal.

Mobilier gradina plastic

Daca esti in cautarea unui mobilier gradina ieftin, te poti indrepta catre cel din plastic. Este cel mai ieftin dintre toate si este usor de transportat si intretinut. Acorda-ti suficient timp pentru a caut modele diferite, astfel incat, in final, sa alegi acel design de mobilier care se potriveste nevoilor tale. 

Mobilier gradina din metal

Un mobilier gradina din metal, cum este mobilierul din aluminiu sau cel din fier forjat este ideal pentru amenajarea unei gradini in stil retro. In special mobilierul din fier forjat este extrem de apreciat si au un design foarte elegant. In plus, acesta poate fi lasat fara probleme afara in timpul iernii.

Mobilier gradina din lemn

Mobilierul din lemn este unul dintre cele mai cautate. Acesta se poate gasi atat in variante mai ieftine cat si in variante mai scumpe. Totul depinde de tipul de lemn folosit, dar si daca mobilierul este unul din lemn normal sau lemn masiv, cel din urma fiind si cel mai scump. Cand alegi un mobilier gradina lemn trebuie sa stii ca acesta este mai pretentios la intemperiile vremii, iar in anotimpul rece trebuie bagat la adapost.

Mobilier gradina din ratan sau rachita

Un mobilier de gradina din ratan este alegerea perfecta din punct de vedere al design-ului. Se potriveste perfect in orice stil de design si este extrem de apreciat de intreaga lume. Este important insa sa stii, ca la fel ca si moilierul din lemn normal, are nevoie de ingrijiri speciale in sezonul rece. Acesta trebuie bagat la adapost pentru ca vremea rece, ploioasa sau zapada, sa nu il strice.

Cum sa ingrijesti corect un set mobilier gradina

Daca ai achizitionat un set mobila gradina este important sa stii si cum sa-l ingrijesi daca vrei sa te bucuri mult timp de frumusetea acestuia. Pe langa protejare ed intemperiile vremii, mobilierul de gradina trebuie curatat. Insa, in functie de materialul din care este fabricat acest procedeu difera. Iata cum se curata si cum se ingrijeste corect orice tip de mobilier gradina.

Mobilierul din lemn

Mobilierul din lemn trebuie bagat la asapost in timpul iernii. Inainte de a face acest lucru este important sa-l cureti foarte bine. Pentru asta spala mobilierul cu o solutie din apa si foarte putin inalbitor. Clateste-l apoi foarte bine. Dupa ce se usuca aplica un strat de ulei special pentru mobila pentru a hidrata lemnul si pentru a-l face mai rezistent. Spalarea si hidratarea mobilierului trebuie facuta de doua ori pe an. Mai poti face acest lucru la inceputul verii, dupa ce mobilierul a fost deja folosit timp de doua-trei luni in timpul primaverii.

Mobilierul din metal

Mobilierul din metal are nevoie de ingrijiri speciale. Acesta poate fi lasat in exterior, insa la venirea primaverii, dar si in timpul sezonului cald, va avea nevoie de procese temeinice de curatare. Mobilierul din metal poate fi curatat foarte usor dintr-o solutie de apa si sapun. Se freaca foarte bine cu o carpa sau o perie, apoi se clateste din plin cu apa. Cand s-a uscat se poate aplica un strat de ceara pentru masini pentru a-l face mai rezistent.

Mobilierul din rachita

Mobilierul din ratan sau rachita trebuie curatat frecvent de praf cu o carpa curata sau cu aspiratorul De doua ori pe an trebuie sa-l speli cu o solutie din apa si sapun, apoi sa-l clatesti foarte bine si sa-l lasi sa se usuce. Iarna trebuie ferit de umezeala. Este important sa-l depozitezi intr-o incapere uscata.

Mobilierul din plastic

Mobilierul din plastic se poate curata foarte usor cu apa si sapun sau detergent de vase. Clateste-l apoi foarte bine si lasa-l sa se usuce. Spre deosebire de restul tipurilor de mobilier, trebuie sa stii ca mobilierul din plastic se poate deteriora usor daca este tinut in bataia directa a soarelui. Acesta trebuie ptotejat cu o umbrela sau asezat intr-un loc umbros al gradinii.

Surse foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului