Boli si daunatori

#insecte gradina #insecte

Insecte benefice pentru plantele tale

Atunci cand cultivi plante in gradina, investesti efort, timp si bani pentru a te asigura ca vei avea culturi sanatoase si recolte bogate, insa uneori, daunatorii ies la atac si iti distrug toate planurile. 

In graba ta de a-i eradica si de a incerca sa-ti salvezi plantele, trebuie sa stii ca exista si insecte care pot fi benefice pentru culturile tale, asa ca daca vezi in gradina una dintre urmatoarele insecte, trebuie sa stii ca se afla acolo pentru a te ajuta.

Aphidoletes aphidimyza

Plantele cu polen vor atrage aceasta insecta in gradina ta; atat micile insecte adulte cu piciorusele lor lungi, cat si larvele lor, se hranesc cu mai mult de 60 de specii de afide, paralizandu-le cu saliva lor toxica.

Viespile parazite

Femela adulta a viespilor parasite din familia Braconidae isi injecteaza ouale in insecte gazda, incluzand larvele de fluturi, afidele, gandaci si muste; larvele apoi se hranesc cu gazda, care moare imediat ce larva isi finalizeaza procesul de dezvoltare. Pentru a atrage viespile parazite in gradina ta, cultiva plante cu flori mici cum este mararul, patrunjelul, morcovul salbatic, sau coada soricelului.

Gandacul de sol

Gandacul de sol negru nocturn, este un vanator de melci, omizi, viermi de varza si alti daunatori care traiesc in solul din gradina ta. O singura larva de gandac negru poate sa consume mai mult de 50 de omizi; planteaza plante perene printre restul plantelor de gradina pentru a dezvolta un habitat stabil, sau trifoi alb in livezile de fructe pentru a acoperi solul si a impiedica gandacul negru sa afecteze pomii. Pentru ca este putin timid, aseaza in gradina pietre sau cativa busteni de lemn, ca sa se poata ascunde.

Gargaritele

Gargaritele, sau buburuzele, consuma  afide si acarieni, iar larvele de gargarita anihileaza daunatorii de gradina; mai mult, ele elimina din picioare o substanta urat mirositoare care va tine la distanta daunatorii. Cultiva fenicul, marar si coada soricelului pentru a atrage micutele gargarite in gradina ta.

Gandacul pirat

Gandacul pirat este o insecta activa, care se misca foarte repede prin gradina ta, distrugand in calea sa o multitudine de daunatori, inclusiv paduchii si capusele plantelor. Atrage-l cu ajutorul margaretelor si a cozii soricelului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului