Plante de gradina

# simbol ghiocei #flori primavara #curiozitati ghiocei #ghiocei #flori #vestitorii primaverii

Ghioceii, vestitorii primaverii! Curiozitati pe care nu le stiai despre acestia

Au inflorit ghioceii. Aceste flori gingase, care rasar de sub zapada sunt primii vestitori ai primaverii. De-a lungul anilor, in jurul acestora au numeroase legende, unele reale, altele nu. Iata sapte curiozitati pe care nu le stiai despre ghiocei!

1. In Romania exista o rezervatie unica in lume, de ghiocei dobrogeni. Aceasta protejeaza ghioceii din specia Galathus plicatus care cresc in nordul Dobrogei, mai precis in Podisul Babadag, Cerna si Macin. Galathus plicatus este o specie protejata atat la nivel national cat si european.

2. In intreaga lume exista peste 100 de specii si varietati de ghiocei. Cu toate acestea, toti au culoare alba, insa aspectul acestora difera. De exemplu, Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele usor rasucite spre exterior, iar Galanthus nivalis Virescens are petalele "decorate" cu dungi verzi. Exista insa si varietati rare precum Varietatea Galanthus S. Arnott care se remarca prin florile de doua ori mai mari decat cele ale ghioceilor obisnuiti. In schimb, soiul Galanthus reginae-olgae, infloreste toamna.

3. Ghioceii sunt simbolul sperantei si inocentei, dar si al gingasiei si alinarii. Totodata, aceasta floare reprezinta simbolul prieteniei adevarate.

4. Desi in cele mai multe locrui ale lumii ghiocelul este un simbol al binelui, in Marea Britanie acesta este considerat o floare a mortii! Potrivit unei vechi legende locale, o tanara si-a gasit iubitul mort si a asezat peste rana lui un ghiocel. Floarea l-a transformat pe tanar intr-un palc de ghiocei.

5. Istoria ghiocelului este veche de cateva milenii. Dovada sta celebrul poem al lui Homer, "Odiseea", in care zeul Mercur ii da lui Ulise o iarba numita Moly (Galanthus nivalis), care l-a protejat pe Ulise de otravurile vrajitoarei Circe.

6. Ghioceii sunt plante otravitoare. Bulbii acestora sunt foarte toxici, motiv pentru care nu sunt atacati de niciun daunator. Mai mult, acesti bulbi sunt otravitori si pentru oameni.

7. Din ghiocei se extrage galanthamina, un nutrient somnifer. Substanta este produsa si de alte plante ca narcisa si crinul paianjen rosu (Lycoris radiata) si se utilizeaza in tratarea bolii Alzheimer.

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului