Plante de gradina

#levantica #plante #plante de gradina #flori

Levantica

Levantica (Lavandura) este un gen de planta cu 39 de specii de flori care face parte din familia Lamiaceae. Se crede ca levantica, denumita si lavanda, este originara din Asia, tocmai de aceea se intalneste in multe tari din acest continent, insa poate creste si in Africa sau in insulele din oceanul Atlantic , mai precis in Macaronesia.

Desi multe dintre speciile acestei plante sunt cultivate in gradini, acestea pot fi intalnite si in salbaticie. Levantica este o planta care poate fi polenizata cu usurinta, asadar, in timp s-au creat multiple varietati ale speciei rezultate prin incrucisare.
 

 

Aspect

 

Frunzele sunt lungi si inguste la majoritatea speciilor. Exista insa si unele specii de lavanda ce au frunzele formate din mai multe foliole asezate de-o parte si de alta a nervurii principale.

Florile cresc in forma de spic la capatul tijei. Culoarea florilor poate fi albastra, violet sau mov. Culoarea mov albastruie, una dintre cele mai intalnite culori la aceasta planta.

 

Cultivare

 

Cea mai comuna specie cultivata este Lavandula angustifolia si este urmata de Lavandula stoechas, Lavandula dentata si Lavandula multifida.

Levantica este cultivata intens in scop comercial. Cultivatorii prefera soiurile de Lavandula angustifolia si Lavandula angustifolia, deoarece au florile mai mari decat restul soiurilor. Acest lucru face ca planta sa fie mai usor de cules.

Levantica este o planta rezistenta la schimbarile climatice. Aceasta poate creste la fel de bine intr-un an secetos cat si intr-un an ploios. Cu toate aceastea, pentru a se dezvolta corespunzator planta are nevoie de multa lumina. Asadar trebuie sa se evite pe cat posibil plantarea in locuri umbroase sau semi-umbroase.

Inmultirea lavandei se poate face atat prin seminte cat si prin rasaduri. Levantica se va adapta cu usurinta oricarui tip de sol, insa este de preferat sa se evite plantarea in soluri nisipoase.

 

Sanatate

 

Levantica este utilizata in special in aromoterapie. Mirosul ei caracteristic are proprietatea de a calma si a reduce stresul.

Lavandula angustifolia, o specie de levantica din Anglia, este folosita intens pentru parfumul dulce in producerea balsamurilor, a cremelor, a parfumurilor si a produselor cosmetice.

Uleiul esential de levantica are proprietati antiseptice si antiinflamatorii . Acesta a fost folosit in spitale in timpul primului Razboi Mondial pentru dezinfectarea podelelor si a peretilor.

Infuzia de levantica era folosita in trecut pentru rolul sau de a calma si vindeca ciupiturile de insecte. Uleiul de levantica poate indeparta durerile de cap daca este aplicat prin masaj in zona tamplei.

Uleiul sau extractul de levantica poate vindeca acneea, insa acesta trebuie diluata. De asemenea, mai este folosit pentru tratarea arsurilor sau a inflamatiilor.

Atentie: Aceste remedii trebuie utilizate cu precautie, deoarece levantica poate fi un puternic alergen. Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa evite utilizarea lavandei.

 

Utilizari

 

  • Casa

Levantica este o planta recunoscuta ca fiind un bun antidot impotriva insectelor, in special al moliilor. Poti presara fie flori uscate printre hainele din dulap, fie poti agata un saculet cu aceasta planta uscata in interiorul sifonierului.


  • Gradina


Levantica este o planta des intalnita in gradini ca planta decorativa . Gradinarii planteaza levantica atat pentru aspectul ei cat si pentru mireasma pe care o emana.

Florile uscate sunt folosite in cominati cu alte flori pentru crearea diverselor aranjamente florale.


  • Culinar


Florile de levantica sunt bogate in polen. Din acest polen albinele fac o miere foarte apreciata. Mierea monoflora din levantica este produsa in zonele Marii Mediterane.

Florile de levantica pot fi folosite pentru decorarea torturilor dar si a altor prajituri.

Extractele de levantica pot fi folosite in compozitia diferitelor bomboane, pentru prepararea zaharului de levantica sau pentru aromarea ciocolatei.

Levantica da o aroma dulce si florala oricarui fel de mancare. In unele colturi ale lumii aceasta este utilizata pentru parfumarea si aromatizarea laptelui de oaie, a laptelui de capra si implicit a branzeturilor rezultate din acest lapte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului