Fructe

#fertilizare #pomi fructiferi #rodire pomi fructiferi

De ce nu fac fructe pomii fructiferi?

Ti-ai plantat cu mare grija pomii fructiferi, i-ai ingrijit, i-ai udat si i-ai protejat de omizi, insa ei refuza sa faca fructele mult dorite. Este cazul sa aflii motivele, pentru ca de vina ar putea fi lipsa de soare, toaletarea nepotrivita, fertilitatea scazuta sau prea ridicata a solului, inghetul sau afectiuni necunoscute ale pomului.



Marimea si varsta


Piersicii si caisii sunt cativa dintre pomii care fac cel mai devreme fructe. Un cais sau piersic de marime standard poate incepe sa produca fructe cand ajunge la 2-4 ani. Marul, parul, ciresul sau prunul are nevoie de mai mult timp, de la 3-5 ani.

Pomii fructiferi pitici ar trebui sa inceapa sa produca mai devreme, chiar din al doilea sau al treilea sezon de crestere, dupa ce au fost plantati. Dar acestea sunt doar estimari generale deoarece exista multi alti factori care influenteaza momentul in care pomii fructiferi incep sa produca fructe.


Expunerea la soare


Un pom fructifer aflat in umbra partiala duce o lupta continua. Majoritatea pomilor fructiferi pot supravietui si in umbra partiala, dar le va lua mai mult sa inceapa sa faca fructe.
De asemenea, pomii fructiferi aflati la munte sau in zonele cu clima rece, unde ploua des, vor face fructe mai putine si mai tarziu.


Fertilitatea solului


Pomii fructiferi, ca toate celelalte plante, au nevoie de cativa nutrienti ca sa supravietuiasca. Insa, fertilizarea solului trebuie facuta cu masura deoarece, solul excesiv de bogat in fertilizant poate incuraja cresterea ramurilor si a frunzelor in detrimentrul productiei de fructe.


Toaletarea


Toti copacii ar trebui sa beneficieze de toaletarea anuala, daca e facuta cu moderatie. Toaletarea intinereste pomii fructiferi si incurajeaza cresterea mugurilor. Taierea de mai mult de o treime din crengi ar putea avea efectul invers, aduca vei stimula cresterea crengilor, copacul "se repara", dar nu vor creste fructe. Lispa toaletarii regulate si moderate este una dintre cauzele cele mai dese a lipsei productiei de fructe.


Orientarea crengilor


In plus fata de toaletare, crengile copacilor mai au nevoie sa fie usor fortate sa se deschida, pentru a permite circulatia optima a aerului. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor bete sprijinite de pamant cu un capat in V sau cu cateva sfori, cu care sa legi crengile departe una de alta.
Ideal ar fi ca crengile sa aiba intre ele pauza dintre orele 10 si 2 de pe cardanul unui ceas. Un alt reper bun pentru pozitionarea crengilor este acela ca o pasare de mici dimensiuni ar trebui sa poata zbura libera printre crengi fara sa se loveasca de acestea.


Inghetul


Daca mugurii s-au format, dar nu se deschid, este probabil cazul sa dai vina pe vreme. Vantul rece, ca de iarna, poate distruge iremediabil mugurii. Acest lucru se poate intampla si la finalul primaverii, mai ales daca mugurii au inceput deja sa se umfle.


Paraziti si boli


Daca in ultimii cinci ani nu ai vazut, ti-ai ingrijit riguros si cu multa rabdare pomii fructiferi si nu ai vazut nici urma de fruct, poate ar fi cazul sa te informezi despre afectiunile pomilor fructiferi si despre cum pot afecta parazitii copacii. Ai putea avea nevoie de solutii speciale pe care sa le aplici consecvent, asa ca cere ajutorul unor florarii sau magazine specializate in vanzarea plantelor si pomilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului