Plante de gradina

#plante #plantare #sol

De ce nu mai creste bine aceeasi planta in acelasi loc?

Inlocuirea plantelor batrane din gradina poate pune uneori mari probleme gradinarului amator. Afla care sunt cauzele pentru care nu mai creste bine aceeasi planta in acelasi loc.

Plantarea lastarilor noi din aceeasi specie in locul de unde ai eliminat o planta batrana nu are intotdeauna succes. Plantele tinere se pot usca si muri, chiar daca aceeasi specie a supravietuit fara probleme in acelasi colt din gradina ta.

Cel mai des, problema replantarii in acelasi loc afecteaza merii si trandafirii, dar poate fi daunatoare si pentru par, piersic, lamai, cires, gutui, prun, capsun si vita de vie.


De ce nu are succes replantarea?


Problema este cunoscuta de gradinari, insa nu a fost cercetata in detaliu pana acum. Cauzele probabile sunt acumularea de daunatori si agenti patogeni in sol. Bolile radacinilor provocate de ciuperci si aparitia nematozilor sunt intalnite in mod frecvent in solul cu probleme.

Deoarece dificultatile cauzate de boli si patogeni se agraveaza incet in timp, plantele au timp sa se maturizeze si sa devina rezistente la acestea. Odata cu moartea plantei sau inlocuirea ei, noua planta, cu radacinile slab dezvoltate, nu are sanse mari de supravietuire in conditiile "ostile".

Aceasta problema afecteaza uneori solul timp de pana la noua ani dupa renuntarea la prima generatie, perioada in care plantarea aceleiasi specii esueaza sau da rezultate dezamagitoare.


Simptome


Problemele de replantare pot fi recunoscute dupa simptome generale, care denota starea proasta a noii plante.

Cresterea plantelor noi incetineste dupa plantarea in sol si adesea se pot usca si muri. Diferenta de crestere este evidenta atunci cand plantezi mai multe plante din aceeasi specie, unele in sol afectat de aceasta problema, altele in sol curat.

Cauza este cresterea deficitara a radacinilor. Filamentele fine ale radacinilor pot chiar putrezi in unele cazuri. Sterilizarea solului elimina problema, insa aceasta solutie nu sta la dispozitia celor mai multi gradinari.


Ce poti face pentru a asigura succesul plantei?


Atunci cand plantezi aceeasi specie in acelasi loc, este important sa supraveghezi cu atentie dezvoltarea plantei in primele saptamani dupa ce este mutata in sol.

Daca observi ca plantei nu ii merge bine, este necesar sa o muti cat mai repede intr-o alta zona a gradinii, unde nu a mai fost plantata aceeasi specie pana acum. Sansele de recuperare sunt mari in cele mai multe cazuri si nu vei pierde planta.

Cannd vrei sa plantezi aceeasi specie in acelasi loc, este important sa schimbi pamantul. Sapa o gaura care sa fie cu cativa centimetri mai mare decat volumul pe care il vor ocupa radacinile la maturitate. Pentru cele mai multe plante, este suficient sa sapi o groapa cu diametrul de 60 cm si adancimea de 30 cm, pe care sa o umpli apoi cu pamant adus din alta zona a gradinii tale.

Imbogatirea pamantului cu gunoi de grajd sau alte materii organice are un efect pozitiv, la fel ca si aplicarea de ingrasaminte bogate in azot. Cu aceste masuri de siguranta , te poti asigura ca plantarea aceleasi specii in acelasi loc din gradina nu-ti va pune probleme.



Sursa foto: Thegardenforums.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare